Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Karipap Crunchy yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Karipap Crunchy.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi karipap crunchy khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun karipap crunchy yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari karipap crunchy, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan karipap crunchy yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat karipap crunchy siap dibuat. Anda boleh membuat Karipap Crunchy menggunakan 17 jenis bahan dan 10 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Karipap Crunchy:

  1. Menyediakan Kulit Karipap.
  2. Menyediakan 1/2 kilo tepung gandum.
  3. Siapkan 2 sudu besar tepung jagung.
  4. Siapkan 2 sudu besar tepung beras.
  5. Gunakan 1 sudu teh garam halus.
  6. Menyediakan 1 cawan air sejuk dari peti ais.
  7. Siapkan 1/2 cawan minyak.
  8. Menyediakan Inti Ayam.
  9. Gunakan 5-6 ketul dada ayam – di potong kecik.
  10. Siapkan 3 biji kentang – di potong kecik.
  11. Siapkan 2 labu bawang besar saiz sederhana -di cincang halus.
  12. Menyediakan 6 ulas bawang putih -di cincang halus.
  13. Siapkan 1 paket kecik rempah kari ayam & daging adabi.
  14. Siapkan 1 tangkai daun kari.
  15. Ambil 1/2 cawan air.
  16. Menyediakan 1 1/2 sudu besar gula @ secukup rasa.
  17. Ambil 1 sudu teh garam halus @ secukup rasa.

Langkah-langkah membuat Karipap Crunchy:

  1. (Inti Ayam) Tumis bawang merah & bawang putih hingga layu. Kemudian, masukkan rempah kari & daun kari. Masak hingga pecah minyak.
  2. Campur ayam, kentang & 1/2 cawan air. Kacau sampai lembut & masak.
  3. Tambah garam & gula. Kacau hingga inti kering. Sejukkan.
  4. (Kulit Karipap) Panaskan minyak hingga betul2 panas & masukkan ke dlm tepung. Kacau dengan senduk dulu.
  5. Kemudian, gaul dgn jari sampai berderai. Tuang air sejuk & uli hingga sebati hingga jadi doh.
  6. Bulat2kan doh jadi bebola kecik sesuai utk sebiji karipap. Rehatkan dulu.
  7. Canai agak nipis & masukkan inti.
  8. Tutup & kelim. Boleh jgk nak guna acuan karipap. Tapi saya lebih suka kelim sendiri walaupun kelimnya tak berapa nak lulus lagi..hihii.
  9. Karipap yg dah siap di kelim.
  10. Goreng dgn api perlahan hingga keperangan.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Karipap Crunchy yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.