Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Mi Rebus Terengganu yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Mi Rebus Terengganu.

Awak mencari idea resipi mi rebus terengganu khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi rebus terengganu yang sedap harusnya sih punya wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mi rebus terengganu, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan mi rebus terengganu sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan mi rebus terengganu rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Mi Rebus Terengganu memakai 16 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Mi Rebus Terengganu:

  1. Gunakan 1 paket mi kuning (500g).
  2. Gunakan 4 biji telur.
  3. Ambil Bahan-bahan sup.
  4. Ambil 2 biji bawang merah (dimayang).
  5. Menyediakan 4 ulas bawang putih (diketuk).
  6. Ambil 1 batang kayu manis.
  7. Siapkan 2 kuntum bunga lawang.
  8. Gunakan 3 kuntum bunga cengkih.
  9. Siapkan 2 biji pelaga.
  10. Menyediakan 2-3 sudu biji lada hitam (ditumbuk separa hancur).
  11. Gunakan 2 cm halia.
  12. Menyediakan 4 ketul ayam dipotong kecil-kecil.
  13. Menyediakan 8 ekor udang.
  14. Menyediakan 1/2 batang lobak merah.
  15. Siapkan Garam dan gula.
  16. Ambil Air secukupnya.

Jalan membuat Mi Rebus Terengganu:

  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, rempah 4 beradik dan lada hitam sehingga naik bau..
  2. Masukkan air secukupnya. Masukkan halia dan biarkan seketika supaya menggelegak..
  3. Masukkan ayam dan lobak merah. Boleh juga masukkan daging jika mahu. Perasakan sup dengan garam dan gula..
  4. Masukkan udang dan tutup api setelah masak. Udang tak perlu dimasak terlalu lama..
  5. Dalam periuk yang berbeza, masukkan air dan cuka. Buat teknik memasak poached egg. Saya tak masak telur sebiji2 terus dalam sup untuk elakkan lada hitam melekat pada telur yang dimasak. (langkah ini terpulang kepada individu).
  6. Celurkan mi kuning dan siap untuk dihidang bersama kasih sayang 💕.

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Mi Rebus Terengganu yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.