Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Pau Mudah yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Pau Mudah.

Awak mencari idea resipi pau mudah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun pau mudah yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari pau mudah, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan pau mudah yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses pau mudah siap dibuat. Anda boleh sediakan Pau Mudah menggunakan 22 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Pau Mudah:

  1. Ambil 500 gm tepung pau/tepung hong kong.
  2. Gunakan 1/2 sudu kecil garam.
  3. Gunakan 6 sudu besar gula kastor.
  4. Menyediakan 1 sudu kecil bread improver (sy guna magic improver).
  5. Siapkan 1 sudu kecil double acting baking powder.
  6. Ambil 1 sudu besar yis kering.
  7. Ambil 1 cawan air suam.
  8. Ambil Inti.
  9. Menyediakan 600 gm isi ayam/daging (cincang halus/kasar).
  10. Siapkan 500 gm ubi kentang (potong dadu kecil).
  11. Gunakan 1 1/2 labu bawang holland (potong dadu).
  12. Ambil 3 ulas bawang putih (cincang halus).
  13. Ambil 2 inci halia (cincang halus).
  14. Siapkan 5 sudu besar minyak masak.
  15. Ambil 3 sudu besar membukit serbuk kari.
  16. Siapkan 2 sudu besar gula.
  17. Menyediakan 3 sudu besar sos tiram.
  18. Menyediakan 1 1/2 sudu kecil garam.
  19. Menyediakan 1 sudu kecil serbuk perasa ajinomoto Nazri.
  20. Gunakan Air secukup nya.
  21. Ambil 1 ikat daun sup (dicincang halus).
  22. Siapkan Inti Kacang merah/kelapa* (ikut suka).

Jalan sediakan Pau Mudah:

  1. Utk inti nya, pnskan myk & tumis bwg holland & halia hgga kekuningan. Masukkan bwg putih & kacau skjp je. Masukkan serbuk kari & sedikit air. Msukkan isi ayam/daging. Kacau rata & masukkan ubi kentang & air. Kacau rata & apabila air hmpir mengering, kecilkan api. Masukkan sos tiram, gula, garam & serbuk perasa. Kacau sekali-sekala bg mengelakkan bhn inti berkerak/hangit. Msk hgga kentang empuk & betul2 kering air nya supaya inti thn lama. Masukkan daun sup & gaul rata, tutupkan api..
  2. Utk doh pau, satukan yis & 1 sudu bsr gula bsma 1/2 air suam. Kacau rata biar 5 minit & berbuih. Gaul tpg bsma double acting baking powder, grm, bread improver & baki gula td. Satukan bhn yis dgn tpg & baki air td. Uli hgga doh tidak melekat di tgn. Masukkan shortening & uli lagi hgga doh elastik dan licin (sy uli guna tgn je kira2 20-25 minit). Perap doh tutup dgn tuala lembap hgga 2x ganda saiz. Tumbuk buang angin. Bhgi doh timbang ikut suka. Sy timbang 40 gm..
  3. Bulat2kan. Canai doh & bubuh inti. Rounding lg sekali. Sy buat (savouri & kcg merah). Biar naik lg sekali..
  4. Smtra itu panaskan kukusan dgn api bsr. Balut tudung periuk dgn tuala. Blh la dikukus selama 5-7 minit. Utk elakkan kulit pau menggerutu, blh terus diangkat dgn penutup nya sekali. Biar 1-2 minit baru lah diangkat..
  5. Sejukkan di atas redai besi..
  6. Blh jg dibuat frozen. Sejukkan pau yg telah dikukus. Kmdian dimsukkan ke dlm tupperware dan msuk ke dlm freezer. Nyah bekukan dahulu di suhu bilik & kukus skjp shj.. Pau Mudah

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Pau Mudah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.