Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyiapkan Udang Kam Heong yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Udang Kam Heong.

Awak mencari inspirasi resipi udang kam heong khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun udang kam heong yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari udang kam heong, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya mahu sediakan udang kam heong sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat udang kam heong siap dibuat. Anda boleh sediakan Udang Kam Heong menggunakan 17 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Udang Kam Heong:

  1. Menyediakan 500 gram udang (cuci bersih,toskan).
  2. Menyediakan 3 camca besar rata tepung jagung.
  3. Ambil 1 camca kecil KFC garam gunung Saji.
  4. Gunakan 4 camca besar minyak masak.
  5. Ambil 3 tangkai daun kari.
  6. Ambil 1/2 biji bawang besar (potong dadu).
  7. Menyediakan 3 biji bawang merah (potong dadu).
  8. Siapkan 4 ulas bawang putih (cincang halus).
  9. Gunakan 3 keping halia (hiris nipis memanjang).
  10. Gunakan 1/2 peket kecil serbuk rempah kari ayam & daging Adabi.
  11. Gunakan 2 camca besar sos cili Saji.
  12. Siapkan 2 camca besar sos tomato Saji.
  13. Siapkan 2 camca besar Sos Korea Adabi.
  14. Siapkan 2 camca besar kicap masin Saji.
  15. Siapkan 3/4-1 cawan air.
  16. Siapkan 1 camca besar gula merah.
  17. Ambil 2-3 camca besar air lemon.

Langkah-langkah sediakan Udang Kam Heong:

  1. Gaul udang hingga bersalut rata dengan tepung jagung dan garam gunung Saji.Perap sebentar..
  2. Panaskan minyak masak dalam kuali non stick.Goreng udang hingga berubah warna.Angkat,toskan..
  3. Dalam kuali yang sama tumis daun kari hingga naik bau.Masukkan potongan bawang besar,bawang merah,bawang putih cincang dan halia.Tumis hingga layu..
  4. Masukkan serbuk kari,kacau-kacau sebentar.Masukkan sos cili,sos tomato,sos korea,kicap lemak masin.Kacau hingga bercampur-rata..
  5. Masukkan air, gula merah dan air lemon.Masak hingga sedikit pekat..
  6. Masukkan udang dan perahan air lemon.Balik-balikkan,seimbangkan rasa.Tutup api,siap..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat udang kam heong boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.