Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Pajeri Nenas yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Pajeri Nenas.

Sedang mencari inspirasi resipi pajeri nenas khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun pajeri nenas yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari pajeri nenas, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan pajeri nenas yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan pajeri nenas rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Pajeri Nenas menggunakan 12 bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Pajeri Nenas:

  1. Menyediakan 1/2 biji buah nenas.
  2. Gunakan 1 paket kecil 50 gram rempah kari daging.
  3. Ambil 1 sudu besar kerisik.
  4. Siapkan 1/2 kotak santan kotak – lebih sedap guna santan segar.
  5. Gunakan 1 sudu kecil garam atau secukup rasa.
  6. Gunakan 1 1/2 sudu besar gula atau secukup rasa.
  7. Siapkan Bahan Kisar.
  8. Menyediakan 3 ulas bawang merah.
  9. Ambil 2 ulas bawang putih.
  10. Siapkan 1/2 ibu jari halia.
  11. Siapkan Segenggam udang kering.
  12. Gunakan 3-4 ekor udang hidup.

Jalan membuat Pajeri Nenas:

  1. Nenas dicelurkan agak agak separuh lembut. Masukkan 1 sudu teh gula Angkat dan tos..
  2. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan masukkan rempah kari kering (tak dibancuh dengan air) dan kacau rata cepat cepat..
  3. Masukkan sedikit santan supaya tidak hangit dan kacau rata. Kemudian masukkan baki santan, garam, gula, serbuk perasa, kerisik dan udang hidup supaya kesemua sekali masak mesra.
  4. Akhir sekali, masukkan nenas dan sedikit air sehingga agak agak tenggelam sahaja..
  5. Masak dengan api sederhana sehingga nenas lembut dan kuah pecah minyak. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat pajeri nenas boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.