Resipi Lezat

Resipi Rumahan Menyediakan Ayam Kurma yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Ayam Kurma.

Sedang mencari inspirasi resipi ayam kurma khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun ayam kurma yang sedap betul memiliki wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari ayam kurma, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan ayam kurma yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah ayam kurma siap dibuat. Anda boleh membuat Ayam Kurma menggunakan 19 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Ayam Kurma:

  1. Ambil Bahan utama.
  2. Menyediakan 1/2 kg kepak ayam-dicuci dan toskan.
  3. Menyediakan 3 sudu besar rempah kurma.
  4. Gunakan 1 sudu teh campuran bunga cengkih dll.
  5. Menyediakan 1 bawang besar dihiris.
  6. Ambil 2 biji tomato dipotong-potong.
  7. Menyediakan 1 pokok d. ketumbar potong-potong.
  8. Gunakan 1 serai dititik.
  9. Gunakan 2 sudu besar bawang goreng.
  10. Gunakan 1 sudu teh garam.
  11. Siapkan 1 kotak kecil santan.
  12. Siapkan 1 mangkuk air.
  13. Gunakan Minyak untuk menumis.
  14. Menyediakan Bahan kisar.
  15. Siapkan 1 bawang besar.
  16. Ambil 5 bawang putih.
  17. Siapkan 1 inci halia.
  18. Siapkan 5 batang cili hijau.
  19. Gunakan 5 batang cili padi.

Langkah-langkah membuat Ayam Kurma:

  1. Inilah bahan-bahan yang diperlukan. Siapkan bahan yang harus dikisar dan dihiris..
  2. Panaskan periuk dengan minyak dan tuangkan bahan kisar, bunga cengkih dll, rempah kurma dan semua bahan yang dihiris..
  3. Campurkan semua bahan, kacau perlahan, tuangkan santan dan air. Kalau prkat tambahksn air. Tunggu mendidih sambil dikacau-kacau. Bubuh lada putih, bawang goreng dan garam. Kacau lagi..
  4. Masukkan ayam. Gaul sebati. Tunggu ayam empuk kira-kira 15 minit. Rasa garamnya kalau kurang ditambah. Apabila lauk mula nampak berminyak. Matikan api dan boleh dihidangkan..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan ayam kurma boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.