Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Mi Goreng Kari yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Keluarga di Rumah

Mi Goreng Kari.

Awak mencari idea resipi mi goreng kari khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi goreng kari yang sedap harusnya sih memiliki wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi goreng kari, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan mi goreng kari yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses mi goreng kari siap dibuat. Anda boleh sediakan Mi Goreng Kari memakai 17 bahan dan 3 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam membuat Mi Goreng Kari:

  1. Gunakan 1 paket mi kuning (360gm).
  2. Gunakan 1 cawan isi ayam (didadu).
  3. Siapkan 1 labu bawang merah bombay*.
  4. Menyediakan 3 ulas bawang putih*.
  5. Ambil 1/2 cawan minyak masak.
  6. Gunakan 4 sudu kecil membukit serbuk kari.
  7. Siapkan 1/2 cawan air.
  8. Gunakan 2 biji telur.
  9. Siapkan 3 sudu besar sos tomato.
  10. Menyediakan 3 sudu besar kicap masin Cap Tong Nam.
  11. Siapkan 2 sudu besar gula.
  12. Menyediakan 1 1/2 sudu kecil garam.
  13. Siapkan 2 sudu kecil serbuk perasa (ajinomoto Nazri).
  14. Gunakan 1 ikat sayur salad (boleh je guna daun sawi ttp sy gantikan dgn daun salad sbb itu yg ada, dibersih dan dipotong).
  15. Gunakan 2 genggam taugeh (dicuci bersih).
  16. Siapkan 1 batang cili merah (dihiris).
  17. Siapkan 1 biji limau/lemon (dibelah).

Jalan membuat Mi Goreng Kari:

  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. Masukkan serbuk kari dan air kacau rata hingga pecah minyak.. Mi Goreng Kari
  2. Masukkan isi ayam dan kacau lagi 1-2 minit. Masukkan mi dan kacau rata..
  3. Masukkan sos tomato, kicap masin, garam, gula dan serbuk perasa. Tolak ke tepi kuali mi dan buat ruang kosong di tengah kuali. Pecahkan telur dan biarkan seketika. Bila telur nampak hampir masak, kacau-kacaukan mi supaya telur bersalut sebati dengan telur. Masukkan daun salad dan taugeg, gaul rata dan tutupkan api. Hidangkan bersama cili potong dan limau..

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat mi goreng kari boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.