Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Nasi Daging & Air Asam yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Nasi Daging & Air Asam.

Awak mencari idea resipi nasi daging & air asam khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun nasi daging & air asam yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari nasi daging & air asam, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan nasi daging & air asam yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses nasi daging & air asam siap dibuat. Anda dapat membuat Nasi Daging & Air Asam menggunakan 19 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Nasi Daging & Air Asam:

  1. Gunakan 2 Pot beras basmathi.
  2. Gunakan 500 gram daging batang pinang.
  3. Gunakan Rempah 3 sekawan.
  4. Gunakan 1 sudu besar rempah kurma.
  5. Menyediakan Sebijik bawag besar.
  6. Siapkan 1 inch halia.
  7. Gunakan 3 ulas bawang putih.
  8. Gunakan Air untuk merebus daging.
  9. Menyediakan Minyak untuk tumis.
  10. Gunakan Air Asam.
  11. Menyediakan 2 biji bawang besar.
  12. Siapkan 2 biji tomato.
  13. Gunakan 1 sudu besar sos cili.
  14. Menyediakan 1 sudu besar sos tomato.
  15. Menyediakan Setengah cawan air asam jawa.
  16. Ambil 1 setengah sudu besar gula.
  17. Ambil 1/4 bahagian belacan dibakar.
  18. Ambil 6 tangkai cili api (ikut suke kalau nak pedas tambah lagi).
  19. Gunakan Garam.

Langkah-langkah membuat Nasi Daging & Air Asam:

  1. Untuk lembut kan daging rebus daging dalam dahulu sehingga empuk.
  2. Kemudian redam beras basmathi dalam 20 minit dan tos kan.
  3. Tumis rempah 3 sekawan,bawang besar,halia,bawang putih serta rempah kurma. Kemudian masuk kan bahan tumis kedalam periuk nasi, kemudian masuk kan beras dan daging yang di rebus.
  4. Gaul semua bahan bagi sebati, kemudian masuk kan air rebusan daging mengikut sukatan beras yang akan dimasak. Contoh untuk 2 pot beras kite perlu sama sukatan air dengan beras. Dan perasakan dengan garam kemuadian masak..
  5. Untuk part air asam bland cili api dan belacan yang dibakar dengan setengah biji bawang besar. Kemudian potong halus tomato di buang biji dan bawang untuk air asam. Campur kan bahan yang di bland dan dipotong masuk kan sos tomato, sos cili, air asam gula dan garam dan balance kan rasa.. siap untuk part air asam.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan nasi daging & air asam boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.