Resipi Keluarga

Resipi Mi goreng basah Sangat lazat

Mi goreng basah.

Awak mencari idea resipi mi goreng basah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi goreng basah yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari mi goreng basah, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan mi goreng basah yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan mi goreng basah rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh membuat Mi goreng basah menggunakan 12 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Mi goreng basah:

  1. Gunakan Mi kuning 1 paket (rm1.20).
  2. Gunakan Bawang putih (3ulas)& bawang merah (1ulas je).
  3. Gunakan Fish ball dalam 6biji (bole letak fish cake klau suka dan nak).
  4. Menyediakan Sawi (xkisah banyak mana nk bbuh. Suka lebih letak lebih).
  5. Siapkan Isi ayam ptong kecik2.
  6. Gunakan Taugeh (ikut jugak la nk letak banyak mana, tak suka tak yah bbuh).
  7. Menyediakan 3 sudu makan Kicap manis adabi.
  8. Ambil 1 sudu makan Sos tiram.
  9. Ambil 1 sudu makan Sos cili.
  10. Gunakan Air 3 cawan untuk 1 paket mi.
  11. Menyediakan Garam.
  12. Siapkan Secukup rasa.

Langkah-langkah sediakan Mi goreng basah:

  1. Mula2 bermula dgn mi nya dlu, kena cuci dgn air bersih, kemudian mula la hiris isi ayam dan hiris fish ball serta sawi taugeh semua bahan mentah..
  2. Kemudian bawang putih dan bawang merah tu kena tumbuk tau, nak sedap sy mmg suka tumbuk bawang2 tu biar dia punya bau semerbakk..
  3. Ok mula menumiss, mula2 minyak sikit jee sebab mi tu dah berminyakk dalam 2 sudu makan jee, tumis bawang2 tadi smpai naik bau..
  4. Masukkan isi ayam dan kacau2 tumis2 smpai isi ayam masak warna pucat putih, kemudian masuk kan air. Ini tpulang pada akak2 adik2 tgk pada banyak mana mi nyaa. Klau 1 paket mi tu 3 cawan air..
  5. Stelah masukkan air, msuk kan la the rest bahan tadi. Mi nya, fish ball, sawi dan taugeh, kicap manis, sos tiram dan sos cili.
  6. Biar kan smpai mendidih dan kuah agak serap dan pekat sikit dan nampak mi agak kembang sikit mula letakkan garam dan perasa, klau letak awal2 td tkut masin sebab air banyak bila air dia mcm serap sikit dia jadi sedikit sja kuah nya tu sebab tu sy sarankan masuk last2 smbil2 tu bole rasa kemasinan dia ckup atau takk..
  7. Bila mi nya kembang elok bau pun naik,tutup api dapur dan mula hidangkan dgn bawang goreng, cili padi potong jgn lupaa air nya sirap ais 😅.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Mi goreng basah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.