Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk.

Sedang mencari idea resipi masak lemak pucuk ubi tumbuk khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun masak lemak pucuk ubi tumbuk yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari masak lemak pucuk ubi tumbuk, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan masak lemak pucuk ubi tumbuk sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi berkhidmat spesial.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat masak lemak pucuk ubi tumbuk siap dibuat. Anda dapat sediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk memakai 14 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk:

  1. Menyediakan 1 ikat pucuk ubi.
  2. Siapkan Segenggam ikan bilis.
  3. Gunakan 10 biji cili padi.
  4. Siapkan 3 ulas bawang merah.
  5. Ambil 3 ulas bawang putih.
  6. Gunakan 1 inci halia.
  7. Gunakan 1 buku kunyit hidup.
  8. Menyediakan 2 sdt maggi cukup rasa.
  9. Gunakan 1/2 sdt garam.
  10. Gunakan 1 keping asam keping.
  11. Ambil 1 batang serai diketuk.
  12. Ambil 2 sudu besar minyak untuk menumis.
  13. Menyediakan 200 ml santan kotak(kata).
  14. Gunakan 350 ml air.

Langkah-langkah membuat Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk:

  1. Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya,hiris kecil dan cuci bersih toskan.kemudian tumbuk sedikit lumat sahaja.Jangan terlampau lumat atau terlampau halus..
  2. .
  3. Perah air daun pucuk ubi dan ketepikan.ini bertujuan untuk hilangkan rasa pahit daun pucuk ubi tersebut.Bila sudah masak warna daun pucuk ubi tetap nampak cantik dan segar.. Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk
  4. Cili padi,bawang merah,bawang putih,halia dan kunyit hidup ditumbuk lumat.Kemudian tumbuk kasar sahaja ikan bilis yang telah dicuci..
  5. Panaskan minyak,tumiskan serai yang diketuk,masukkan bahan tumbuk kacau sebati sehingga wangi..
  6. Masukkan santan,masukkan pucuk ubi dan air.masukkan serbuk maggi cukup rasa dan sedikit garam jika perlu,Masukkan juga asam keping.kacau sebati dan biarkan hingga mendidih..
  7. Bila sudah mendidih matikan api.Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.. Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk menjual makanan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.