Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Laksa Kedah yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Laksa Kedah.

Sedang mencari inspirasi resipi laksa kedah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun laksa kedah yang sedap betul mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari laksa kedah, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan laksa kedah sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah laksa kedah siap dibuat. Anda boleh sediakan Laksa Kedah menggunakan 18 bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Laksa Kedah:

  1. Siapkan 1 kg ikan kembung.
  2. Siapkan 9 keping asam keping.
  3. Menyediakan Segenggam daun kesum.
  4. Siapkan 1 sudu teh garam.
  5. Ambil Bahan-bahan Dikisar.
  6. Siapkan 3 biji bawang besar.
  7. Menyediakan 3 biji bawang merah.
  8. Siapkan 2 ulas bawang putih.
  9. Ambil 1 ibu jari belacan.
  10. Ambil 15 biji cili kering.
  11. Gunakan Bahan-bahan Lain.
  12. Menyediakan 1 bungkus laksa beras kering direndam & direbus.
  13. Ambil Daun selom dihiris.
  14. Gunakan Timun dihiris.
  15. Siapkan Bawang besar dihiris.
  16. Ambil Cili padi dihiris.
  17. Siapkan Limau kasturi/limau nipis.
  18. Menyediakan 2 Telur rebus – belah.

Langkah-langkah membuat Laksa Kedah:

  1. Bahan-bahan kuah laksa.
  2. Masukkan bahan kisar di dalam periuk dan dimasak sehingga mendidih dan naik bau. Masukkan bunga kantan juga..
  3. Isi ikan dikisar halus. Tulang ikan dikisar dengan air rebusan dan ditapis. Kemudian masukkan ke dalam cili pes tadi..
  4. Masukkan asam keping dan daun kesum. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masak lama lama supaya rasanya sebati dan mesra.
  5. Rebus laksa kemudian toskan. Hiris barang-barang hiasan. Kemudian boleh la menikmatinya..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan laksa kedah boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.