Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Rainbow Mille Crepes yang mana Sangat lazat Untuk Famliy di Rumah

Rainbow Mille Crepes.

Sedang mencari idea resipi rainbow mille crepes khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun rainbow mille crepes yang sedap betul punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari rainbow mille crepes, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan rainbow mille crepes sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal dalam mengolah rainbow mille crepes siap dibuat. Anda dapat membuat Rainbow Mille Crepes menggunakan 15 jenis bahan dan 12 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Rainbow Mille Crepes:

  1. Siapkan Bahan2 Crepes.
  2. Gunakan 3 sudu besar tepung gandum.
  3. Ambil 3 sudu besar tepung jagung.
  4. Ambil 3 sudu besar tepung kastad.
  5. Siapkan 4 sudu besar tepung ubi kayu.
  6. Gunakan 4 sudu besar gula aising.
  7. Menyediakan 4 biji telur gred B.
  8. Ambil 1 sudu teh garam halus.
  9. Ambil 1 cawan susu segar/fresh milk.
  10. Menyediakan 250 ml air.
  11. Menyediakan 2 sudu besar minyak masak.
  12. Siapkan Beberapa titik pewarna merah, kuning, hijau, biru & unggu.
  13. Ambil Bahan2 Sampingan.
  14. Ambil 1 cawan non dairy whipping cream – di pukul hingga kental.
  15. Gunakan Filling strawberry/coklat @ filling yg di sukai.

Langkah-langkah sediakan Rainbow Mille Crepes:

  1. Satukan semua bahan2 crepes kecuali pewarna. Kacau dgn whisk & tapiskan.
  2. Bahagikan 5 bahagian & campur pewarna.
  3. Panaskan non stick pan saiz 22 cm. Tuang satu senduk adunan merah & lenggangkan hingga rata & nipis. Masak dgn api sederhana dlm 1 minit hingga menggelembung. Tak payah terbalikkan..terus telengkupkan ke atas pinggan. Buat sampai habis.
  4. Masak crepes kuning, seterusnya hijau…
  5. Kemudian, adunan biru..dan akhir sekali unggu.
  6. Pukul non dairy whipping cream vivo hingga kental..
  7. Ambil sekeping crepes merah. Bahagian licin berada di atas. Sapu dgn fresh cream secara nipis & ratakan. Kalau nak selang selikan fc dgn filling strawberry pun boleh.. Buat sampai 5 layer. Selepas tu, layer dgn crepes kuning di selang -selikan dgn cream.
  8. Layerkan crepes hijau plk di atas layer kuning tadi & sapu cream.
  9. Seterusnya layer biru & cream.
  10. Akhir sekali, layer unggu & selang-selikan dgn cream jgk..
  11. Bahagian atas sekali tak payah sapu cream lagi..hanya paip bentuk bunga & deco dgn filling strawberry atau deco ikut kreativiti masing2. Kalau nak kemaskan bahagian tepi tu boleh jugak tapi saya biarkan saja. Simpan di dlm peti ais 3-4 jam hingga set.
  12. Bolehlah di potong..makan sejuk2 dengan filling strawberry atau filling yg di sukai…

Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah membuat rainbow mille crepes boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.