Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Resepi Oden Bebola Udang yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Resepi Oden Bebola Udang.

Awak mencari idea resipi resepi oden bebola udang khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun resepi oden bebola udang yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari resepi oden bebola udang, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan resepi oden bebola udang yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat resepi oden bebola udang siap dibuat. Anda dapat membuat Resepi Oden Bebola Udang memakai 28 bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Resepi Oden Bebola Udang:

  1. Ambil Bahan A (Untuk Bebola Udang).
  2. Gunakan 1 mangkuk udang kecil. Diasingkan kulit dan isinya. Kulitnya di rebus untuk hasilkan stok udang. Manakala isi udang di kisar hancur.
  3. Gunakan 1 batang daun ketumbar (hiris).
  4. Ambil 1/4 sudu garam.
  5. Siapkan 1/4 sudu perasa hilal.
  6. Ambil 1/4 sudu serbuk lada hitam.
  7. Ambil 2 sudu tepung ubi.
  8. Gunakan 1 sudu tepung gandum.
  9. Ambil Bahan B (untuk pes kuah oden).
  10. Siapkan 2 biji cili padi – kisar.
  11. Menyediakan 1 biji bawang besar – kisar.
  12. Gunakan 1/2 inci lengkuas – kisar.
  13. Siapkan 1 btg serai di potong halus – kisar.
  14. Ambil 1/2 keping asam keping – kisar.
  15. Menyediakan 1 batang daun ketumbar- kisar.
  16. Menyediakan 1 sudu sos ikan / sotong-kisar.
  17. Menyediakan 1 senduk cooking cream emborg-kisar.
  18. Gunakan 2 sudu cili giling – kisar.
  19. Ambil 1 bj bawang besar, 2 ulas bawang putih, 1 btg daun ketumbar – kesemuanya di hiris halus untuk ditumis.
  20. Ambil 1 mangkuk besar stok udang (air rebusan udang dan kulit udang yang telah dikisar dan ditapis).
  21. Ambil 1/2 sudu kecil garam.
  22. Siapkan 1/2 sudu serbuk perasa hilal.
  23. Siapkan 1/4 sudu gula.
  24. Menyediakan Bahan C (Bahan oden).
  25. Menyediakan 1 mangkuk bebola udang (yg telah di proses td).
  26. Ambil 1 bungkus tauhu goreng.
  27. Siapkan 5-7 ekor udang.
  28. Gunakan 1 peket mi segera.

Langkah-langkah membuat Resepi Oden Bebola Udang:

  1. Mula-mula sekali kita proses udang. Buang kulitnya, asingkan isi dan kulit. Kulitnya kita rebus. Setelah selesai, tapis air rebusan..
  2. Kemudian, ambil kulitnya dan kisar halus. Tapis semua kulit yg dikisar, ambil stok yang pekat shj dan campurkan dgn air rebusan udang yang mula2 td..
  3. Kemudian ambil isi udang dan kisar hancur. Masukkan semua bahan A dan jadikan bentuk bebola..
  4. Kemudian, rebus sehingga masak..
  5. Kemudian kisar semua bahan yg perlu dikisar dalam Bahan B. Maka jadilah stok pes oden..
  6. Kemudian, tumis semua bahan untuk ditumis. Masukkan sekali pes kuah oden homemade. Tumis sehingga garing, kemudian masukkan stok rebusan udang td. Masukkan garam dan perasa. Masak sehingga mendidih dan rasa masakan kita. Boleh diolah rasanya supaya menjadi sedap. 😋.
  7. Dah mendidih, bolehla masukkan segala bahan2 oden. Masukkan bebola, tauhu dan udang. Boleh juga kita masukkan mi segera. Bau yang enak dan menyelerakan membangkit selera seisi keluarga. Dah siap, boleh dihidang panas2. 😋. Selamat mencuba.😍.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat resepi oden bebola udang boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.