Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Laksa Johor yang mana Sempurna Untuk Keluarga di Rumah

Laksa Johor.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi laksa johor khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun laksa johor yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari laksa johor, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan laksa johor sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses laksa johor siap dibuat. Anda dapat sediakan Laksa Johor menggunakan 20 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai dalam menyediakan Laksa Johor:

  1. Gunakan 1 kg ikan kembung(rebus dengan asam keping).
  2. Menyediakan 15 tangkai cili kering.
  3. Gunakan 6 biji bawang besar.
  4. Siapkan 6 ulas bawang putih.
  5. Siapkan 1 inci halia.
  6. Gunakan 1 inci lengkuas.
  7. Menyediakan Segenggam udang kering.
  8. Menyediakan 2 paket kecil rempah kari.
  9. Gunakan 2 batang serai diketuk.
  10. Siapkan 2 keping asam keping.
  11. Ambil 6 sudu besar kerisik.
  12. Ambil 2 kotak kecil santan.
  13. Menyediakan 2 kuntum bunga kantan dibelah empat.
  14. Ambil 6 tangkai daun kesum.
  15. Ambil 1 senduk minyak utk menumis.
  16. Menyediakan Garam dan gula secukup rasa.
  17. Menyediakan bahan2 sampingan untuk hidangan.
  18. Siapkan Timun.
  19. Siapkan Kacang panjang.
  20. Ambil Tauge.

Jalan membuat Laksa Johor:

  1. Kisarcili kering bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas dan udang kering hingga hancur..
  2. Panaskan minyak,tumis bahan kisar tadi bersama serai hingga pecah minyak.masukkan rempah kari,gaul rata kemudian boleh masukkan isi ikan yang siap dikisar.masukkan santan dan air,jadikan kuah,masukkan pula daun kesum,bunga kantan dan kerisik.biarkan mendidih..
  3. Biarkan kuah mendidih agak sedikit pekat,kemudian masukkan garam dan gula.perasakan secukupnya.siap..
  4. Rebus spageti selama lima belas minit.angkat dan toskan..
  5. Hidangkan laksa tadi dengan hirisan timun,kacan panjang,bawang dan taugeh.siap.selamat menjamu selera..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Laksa Johor yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu menarik untuk keluarga/kawan atau menjadi idea dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.