Resipi Lezat

Resipi Rumahan Membuat Kari Ikan Tenggiri (tanpa santan) yang mana Anti Gagal Untuk Keluarga di Rumah

Kari Ikan Tenggiri (tanpa santan).

Sedang mencari inspirasi resipi kari ikan tenggiri (tanpa santan) khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun kari ikan tenggiri (tanpa santan) yang sedap semestinya punya wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kari ikan tenggiri (tanpa santan), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan kari ikan tenggiri (tanpa santan) sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan kari ikan tenggiri (tanpa santan) rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh membuat Kari Ikan Tenggiri (tanpa santan) menggunakan 13 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Kari Ikan Tenggiri (tanpa santan):

  1. Gunakan 6 ketul ikan tenggiri – dibersihkan.
  2. Siapkan 4-5 sudu makan rempah kari ikan.
  3. Ambil 1-2 sudu makan cili serbuk.
  4. Menyediakan 1 sudu teh halba campur.
  5. Menyediakan 2 biji bawang besar sais sederhana – dipotong dadu.
  6. Menyediakan 4 ulas bawang putih – dihiris.
  7. Gunakan 6 biji bendi (lebih pun boleh).
  8. Siapkan 3 biji tomato – 1 biji dibelah empat dan 2 biji lagi dipotong dadu).
  9. Menyediakan 1 biji cili merah – dibelah dua.
  10. Gunakan 1 biji cili hijau – dibelah dua.
  11. Menyediakan 1 cawan air asam jawa.
  12. Menyediakan sedikit daun kari.
  13. Siapkan sedikit minyak masak.

Langkah-langkah membuat Kari Ikan Tenggiri (tanpa santan):

  1. Serbuk rempah kari ikan dan cili serbuk dicampur dan dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes..
  2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih, bawang besar, daun kari dan halba campur hingga layu. Kemudian masukkan tomato yang dipotong dadu..
  3. Bila bahan tumis telah layu, masukkan pes serbuk kari dan cili serbuk. Kacau hingga naik bau dan tomato hancur sebati. Jika agak kering, bolehlah tambah sedikit air..
  4. Masukkan bendi/terung diikuti dengan air asam jawa. Biarkan mendidih..
  5. Bila telah mendidih masukkan ikan. Masukkan tomato, cili merah dan cili hijau. Masak lagi hingga mendidih. Sebelum diangkat dari api, masukkan garam.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Kari Ikan Tenggiri (tanpa santan) yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea bagi anda yang mahukan menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.