Tom Yum Goong Udang Galah 🇹ðŸ‡.
Awak mencari idea resipi tom yum goong udang galah 🇹🇠khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun tom yum goong udang galah 🇹🇠yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.
Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari tom yum goong udang galah 🇹ðŸ‡, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan tom yum goong udang galah 🇹🇠yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan spesial.
Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat tom yum goong udang galah 🇹🇠rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Tom Yum Goong Udang Galah 🇹🇠menggunakan 14 bahan dan 6 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.
Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Tom Yum Goong Udang Galah 🇹ðŸ‡:
- Siapkan 4 cawan air.
- Gunakan 2 tbs membukit pes tomyam Siam (Kung Thai Brand).
- Menyediakan 1/2 biji bawang Holland (dihiris kasar).
- Menyediakan 1 batang serai (dititik).
- Menyediakan 1 akar ketumbar.
- Siapkan 1 hiris lengkuas (nipis).
- Menyediakan 4 daun limau purut.
- Ambil 1 mangkuk sayur campur (cendawan, lobak merah, bunga kubis).
- Gunakan 1 tbs stok ayam Maggi.
- Siapkan 2 tbs gula.
- Ambil 4 ekor udang galah (dibersihkan).
- Siapkan 1 biji tomato (dibelah 4).
- Siapkan 1/4 cawan susu sejat.
- Ambil Daun ketumbar.
Jalan sediakan Tom Yum Goong Udang Galah 🇹ðŸ‡:
- Panaskan air dulu sampai menggelegak. Masukkan pes dan kacau. Cedok tu bio membukit. Kalau terlebih tak apa boleh adjust kemudian, kalau terkurang tak kaw nanti..
- Masukkan bawang, serai, akar ketumbar dan lengkuas..
- Masuk daun limau dan sayur-sayuran. Ramas-ramaskan daun limau supaya naik bau nya. Buangkan batang daun..
- Masa ni bawang dan lobak merah dah nampak lembut. Perasakan dengan stok ayam dan gula. Tak perlu garam/sos ikan sebab pes ni dah masin, kena adjust dengan gula je sebab dah sedia masam. Masukkan udang dan tomato..
- Tuang susu sejat dan kacau sebati. Sekejap je jangan lama-lama nanti udang jadi keras tak sedap. Udang dah bertukar warna merah boleh tutup api..
- Taburkan daun ketumbar..
Apa khabar? Mudah bukan? Macam itulah sediakan tom yum goong udang galah 🇹🇠boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!