Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Assam Laksa yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Assam Laksa.

Sedang mencari idea resipi assam laksa khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun assam laksa yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari assam laksa, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau hendak sediakan assam laksa sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, buat assam laksa rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Assam Laksa menggunakan 31 jenis bahan dan 14 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Assam Laksa:

  1. Gunakan Bahan Utama Kuah.
  2. Ambil 3 ekor ikan kembung (sederhana besar).
  3. Siapkan 1 batang serai di titik.
  4. Ambil 2 asam keping.
  5. Gunakan 1 jug air.
  6. Ambil 2 tbs garam.
  7. Gunakan Bahan Sampingan Kuah.
  8. Menyediakan 1 senduk minyak untuk menumis.
  9. Ambil 1 biji bawang merah*.
  10. Menyediakan 1 ulas bawang putih*.
  11. Ambil Halia (ibu jari)*.
  12. Ambil Lengkuas (ibu jari)*.
  13. Gunakan (* di kisar bersama).
  14. Menyediakan Separuh biji buah nenas dikisar.
  15. Gunakan 2 tbs cili kisar.
  16. Siapkan 1 tbs bahan perasa (sy gunakan Knorr).
  17. Ambil 4 asam keping.
  18. Siapkan Asam jawa buang biji (3 x ibu jari).
  19. Gunakan Tambahan air untuk adjust kepekatan kuah.
  20. Menyediakan Garam, gula dan asam jawa ** (jika perlu untuk adjust rasa).
  21. Gunakan Daun kesum (sy letak 7 tangkai).
  22. Menyediakan Daun pudina (sy letak 3 tangkai).
  23. Siapkan Bahan dimakan bersama.
  24. Ambil Salad (jenis green coral)".
  25. Ambil Timun*.
  26. Siapkan Telur rebus di belah dua.
  27. Menyediakan Cili api*.
  28. Siapkan Nenas*.
  29. Gunakan (* diracik halus).
  30. Ambil Daun pudina.
  31. Siapkan 1 paket laksa siap rebus (1kg).

Jalan membuat Assam Laksa:

  1. Siang ikan dan buang kan isi perut. Tunggu air mendidih dan masukkan semua bahan utama..
  2. Siap di rebus, asingkan isi dan tulang ikan (air rebusan ketepikan dulu). Buah nenas di proses dan potong separuh. Bawang, halia dan lengkuas juga dihiris. Kisar berasingan..
  3. Panaskan minyak, api sederhana kecil. Tumis cili kisar sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan bunga kantan dan bawang, halia, lengkuas kisar. Kacau hingga naik bau..
  5. Tuang kan kisaran isi ikan, air tulang ikan dan nenas. Kacau sebati dan biarkan merenih (5minit) api kecil..
  6. Masuk air rebusan ikan, asam keping dan asam jawa. Kacau sebati. Tunggu hingga mendidih,api sederhana..
  7. Tambahkan air jika kuah pekat. Ketika ini boleh perasakan dengan bahan perasa, garam dan gula** jika perlu. Masam juga boleh adjust pada waktu ini, lebih kan asam jawa jika masam nya kurang pada tekak..
  8. Akhir sekali masukkan daun pudina dan kesum. Kecil kan api, biarkan merenih dalam 15 minit. Tutup kan api..
  9. Jika guna laksa siap rebus, celur seketika dalam air mendidih dan bilas untuk buang kanji. Toskan laksa..
  10. Sediakan ulam dan bahan sampingan untuk dimakan bersama laksa..
  11. Tips = Bagi yg tiada alahan dan ingin campur kan petis udang dan belacan, boleh kisar kan belacan bersama bawang. Petis pula di masukkan pada langkah no 5. Gemarkan kuah yg lebih pedas, kisar 5 biji cili api merah bersama bawang..
  12. Tips = Tambahkan gula jika nenas yg digunakan kurang manis. Untuk resepi ini sy gunakan nenas madu..
  13. Tips = Lebih enak dimakan jika dibiarkan 4 jam sebelum dimakan kerana kuah akan menjadi semakin pekat sebati. Jika ingin dimakan tengahari atau petang, seeloknya di sediakan pada awal pagi. Setiap kali di panaskan boleh adjust kepekatan kuah dgn air tambahan..
  14. Tips = Pastikan laksa ditos sehingga habis air lebihan. Ini kerana akan menjejas kan rasa dan pekat kuah bila air laksa bercampur dengan kuah..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Assam Laksa yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan atau menjadi idea bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.