Resipi Lezat

Idea Resipi Membuat Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk yang mana Sangat Sedap Untuk Keluarga di Rumah

Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk.

Awak mencari idea resipi masak lemak pucuk ubi tumbuk khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun masak lemak pucuk ubi tumbuk yang sedap semestinya punya wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari masak lemak pucuk ubi tumbuk, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Kalau mahu sediakan masak lemak pucuk ubi tumbuk sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, berbeza-beza masak lemak pucuk ubi tumbuk rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk menggunakan 14 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk:

  1. Siapkan 1 ikat pucuk ubi.
  2. Menyediakan Segenggam ikan bilis.
  3. Ambil 10 biji cili padi.
  4. Gunakan 3 ulas bawang merah.
  5. Ambil 3 ulas bawang putih.
  6. Menyediakan 1 inci halia.
  7. Menyediakan 1 buku kunyit hidup.
  8. Gunakan 2 sdt maggi cukup rasa.
  9. Siapkan 1/2 sdt garam.
  10. Menyediakan 1 keping asam keping.
  11. Siapkan 1 batang serai diketuk.
  12. Menyediakan 2 sudu besar minyak untuk menumis.
  13. Siapkan 200 ml santan kotak(kata).
  14. Menyediakan 350 ml air.

Langkah-langkah sediakan Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk:

  1. Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya,hiris kecil dan cuci bersih toskan.kemudian tumbuk sedikit lumat sahaja.Jangan terlampau lumat atau terlampau halus..
  2. .
  3. Perah air daun pucuk ubi dan ketepikan.ini bertujuan untuk hilangkan rasa pahit daun pucuk ubi tersebut.Bila sudah masak warna daun pucuk ubi tetap nampak cantik dan segar.. Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk
  4. Cili padi,bawang merah,bawang putih,halia dan kunyit hidup ditumbuk lumat.Kemudian tumbuk kasar sahaja ikan bilis yang telah dicuci..
  5. Panaskan minyak,tumiskan serai yang diketuk,masukkan bahan tumbuk kacau sebati sehingga wangi..
  6. Masukkan santan,masukkan pucuk ubi dan air.masukkan serbuk maggi cukup rasa dan sedikit garam jika perlu,Masukkan juga asam keping.kacau sebati dan biarkan hingga mendidih..
  7. Bila sudah mendidih matikan api.Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.. Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat masak lemak pucuk ubi tumbuk boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.