Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Kari Ikan Bawal yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Kari Ikan Bawal.

Sedang mencari idea resipi kari ikan bawal khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun kari ikan bawal yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kari ikan bawal, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kari ikan bawal sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk memproses kari ikan bawal siap dibuat. Anda boleh sediakan Kari Ikan Bawal menggunakan 15 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Kari Ikan Bawal:

  1. Menyediakan 2 ekor ikan bawal (potong 3 dan digoreng).
  2. Ambil 4 sudu besar serbuk kari ikan.
  3. Menyediakan 5 tangkai daun kari.
  4. Menyediakan 1 mangkuk kecil air asam jawa.
  5. Siapkan 1/3 cawan santan.
  6. Menyediakan 1 1/2 sudu garam.
  7. Siapkan 1 1/2 sudu maggi cukup rasa.
  8. Siapkan 1 sudu gula.
  9. Gunakan 1 sudu besar halba.
  10. Gunakan Rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga).
  11. Gunakan Bahan Kisar/Blender.
  12. Siapkan 1 biji bawang besar.
  13. Gunakan 4 ulas bawang putih.
  14. Gunakan 1 inci halia.
  15. Menyediakan 10 tangkai cili kering.

Jalan sediakan Kari Ikan Bawal:

  1. Ikan bawal dipotong 3. Kemudian lumurkan dengan 1 sudu serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng sehingga garing dan ketepikan..
  2. Tuangkan sedikit minyak dan masukkan bahan kisar/blender. Masukkan juga rempah 4 sekawan dan halba. Tumis sehingga naik bau..
  3. Masukkan pula daun kari, serbuk kari ikan, air asam jawa dan sedikit air. Kemudian kacau rata. Biarkan ia mendidih seketika..
  4. Masukkan pula ikan yang telah digoreng tadi. Seterusnya, masukkan pula santan, garam, gula dan maggi cukup rasa. Gaul rata dan seimbangkan rasa. Biarkan mendidih lagi sekali dan boleh tutup api. Dah siap!.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat kari ikan bawal boleh awak buat di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.