Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Gulai Jenahak & Belimbing Buluh yang mana Membuat anda meleleh Untuk Keluarga di Rumah

Gulai Jenahak & Belimbing Buluh.

Sedang mencari inspirasi resipi gulai jenahak & belimbing buluh khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun gulai jenahak & belimbing buluh yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari gulai jenahak & belimbing buluh, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Sekiranya mau sediakan gulai jenahak & belimbing buluh yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa menjadi melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses gulai jenahak & belimbing buluh siap dibuat. Anda dapat sediakan Gulai Jenahak & Belimbing Buluh memakai 15 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Gulai Jenahak & Belimbing Buluh:

  1. Ambil 1 ekor ikan jenahak.
  2. Menyediakan Belimbing besi secukupnya.
  3. Gunakan 4 biji bawang merah.
  4. Ambil 3 ulas bawang putih.
  5. Gunakan 1 inci halia.
  6. Gunakan 1 inci kunyit.
  7. Gunakan 1/2 inci lengkuas.
  8. Gunakan 1 sudu besar cili kering blend.
  9. Gunakan 2 sudu besar rempah gulai cap bunga ros.
  10. Menyediakan 1/2 sudu teh rempah masak cap bunga ros.
  11. Siapkan (rempah ni terdapat di Terengganu, boleh di dapati di Shoppe).
  12. Menyediakan 4 cawan santan sederhana pekat.
  13. Ambil 1/2 sudu teh pes asam jawa.
  14. Ambil 1 sudu teh garam @ secukup rasa.
  15. Menyediakan 1 sudu besar gula @ secukup rasa.

Langkah-langkah sediakan Gulai Jenahak & Belimbing Buluh:

  1. Blend bawang2, halia, kunyit & lengkuas hingga halus.
  2. Kemudian, campur cili kering blend, rempah gulai & rempah masak. Masukkan ke dlm santan. Campur pes asam jawa sekali.
  3. Kacau sentiasa sampai mendidih.
  4. Masukkan belimbing, ikan, garam & gula. Biar masak & mendidih.

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Gulai Jenahak & Belimbing Buluh yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu lezat untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea dalam menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.