Resipi Lezat

Idea Resipi Menyiapkan Badak Berendam Jelita yang mana sedap Untuk Keluarga di Rumah

Badak Berendam Jelita.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi badak berendam jelita khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun badak berendam jelita yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari badak berendam jelita, mulai dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau hendak sediakan badak berendam jelita yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan badak berendam jelita rumah sahaja. Kekal dengan bahan yang sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah dalam bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat sediakan Badak Berendam Jelita menggunakan 14 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Badak Berendam Jelita:

  1. Siapkan Bahan-bahan doh :.
  2. Ambil 1 1/2 cawan tepung pulut.
  3. Gunakan 1/2 cawan air (+ -).
  4. Ambil secubit garam.
  5. Siapkan 1 mangkuk kecil gula melaka – dipotong kiub kecil.
  6. Siapkan 1 helai daun pandan – disimpul.
  7. Menyediakan 4 cawan air – untuk merebus.
  8. Siapkan Bahan dadih santan :.
  9. Menyediakan 2 cawan santan.
  10. Siapkan 3 sudu makan tepung beras – dibancuh dengan sedikit air.
  11. Menyediakan 1/2 sudu kecil garam halus atau secukup rasa lemak masin.
  12. Menyediakan 1 helai daun pandan – disimpul.
  13. Siapkan Nak kelihatan jelita titiskan pewarna makanan.
  14. Siapkan pink & hitam.

Jalan sediakan Badak Berendam Jelita:

  1. Tepung beras dan secubit garam halus disatukan, kemudian masukkan air uli hingga jadi doh yang lembut..
  2. Ambil doh sebesar ibu jari, leperkan letak gula melaka dan bulat-bulatkan hingga cantik. Buat hingga doh habis..
  3. Panaskan dan didihkan air, kemudian letak doh yang dibulatkan tadi, masak hingga ianya timbul ke atas. Apabila timbul/terapung ke atas menandakan ianya sudah masak dan boleh diangkat..
  4. Apabila diangkat, masukkan ke dalam bekas yang berisi sedikit air supaya tidak melekat..
  5. Dalam periuk/kuali, satukan semua bahan dadih santan pastikan dikacau selalu. Masak hingga dadih santan letup-letup tutup api..
  6. Cara hidangan, letak bebola di dalam bekas yang sesuai dan terus tuang dadih santan tadi sedia dinikmati..
  7. Nota : ✅Intinya ialah inti kelapa tetapi family suka gula melaka, so saya guna gula melaka sahaja. ✅Jika guna santan kotak dan pekat, boleh tambah air ikut kesesuaian sukatan..

Terima kasih untuk membaca resipi itu kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Badak Berendam Jelita yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi untuk perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.