Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Asam Pedas Ikan Kembung yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Asam Pedas Ikan Kembung.

Sedang mencari inspirasi resipi asam pedas ikan kembung khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya tidak akan memuaskan dan malah tidak sedap. walaupun asam pedas ikan kembung yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari asam pedas ikan kembung, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan asam pedas ikan kembung sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh menjadi melayan spesial.

Di bawah ini ada sesetengah Petua dan cara praktikal untuk membuat asam pedas ikan kembung siap dibuat. Anda dapat membuat Asam Pedas Ikan Kembung memakai 20 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke menyediakan Asam Pedas Ikan Kembung:

  1. Menyediakan 2 ekor ikan kembung.
  2. Siapkan 8 buah bendi.
  3. Gunakan 1 buah tomato.
  4. Menyediakan 3 tangkai daun kesum ambil daun sahaja.
  5. Menyediakan 1 batang serai.
  6. Menyediakan Bumbu kisar :.
  7. Ambil 10 tangkai cili padi.
  8. Gunakan 5 ulas bawang merah.
  9. Siapkan 3 siung bawang putih.
  10. Gunakan 1 ibu jari halia.
  11. Gunakan 1 ibu jari kunyit.
  12. Siapkan 1 inc belacan.
  13. Menyediakan Bahan bumbu tambahan :.
  14. Gunakan 1 sdm serbuk cili.
  15. Menyediakan 1 sdm pes asam Jawa.
  16. Ambil 2 sdt garam.
  17. Siapkan 2 sdt gula.
  18. Menyediakan Secubit ajino.
  19. Menyediakan 400 ml air.
  20. Siapkan 1 senduk minyak.

Langkah-langkah sediakan Asam Pedas Ikan Kembung:

  1. Cuci bersih sisik dan perut ikan. Untuk kurangkan bau hanyir ikan, lumuri dengan air asam atau pun cuka masakan. Biarkan dalam 5 minit. Kemudian bilas sampai bersih..
  2. Sediakan semua bahan. Kisar cili padi, bawang, kunyit dan halia. Cili tu sesuaikan dengan selera masing masing yee.. ni lah yang akak katakan kekurangan bahan. Sebab asam pedas ni gunakan cili kering. Tapi akak kehabisan cili tuu…
  3. Panaskan minyak, tumis bumbu sampai pecah minyak..
  4. Bila dah nampak pecah minyak, tambahkan serbuk cili. Gaul kan sampai rata dan bumbu betul betul masak..
  5. Tambahkan air, aduk aduk sampai tercampur semua. Tunggu mendidih..
  6. Masukkan bendi, tomato dan daun kesum. Setengah orang ni kaan Lailer.. depa buh tomato ngan daun kesum ni bahagian akhir, tapi akak suka buh depan. Jus tomato tu bila rebus lama nanti boleh keluar. Anak ngan somi akak tak mau makan tomato, sbb tu akak masak buh dulu. Biar kan bendi agak layu, Kecilkan api..
  7. Masih kecilkan api yee Lailer… Setelah bendi layu, masukkan ikan, tambahkan garam, gula, ajino dan air asam Jawa. Mandikan ikan tu dengan kuah dulu, kemudian tutup dan reneh dalam 5 menit. Masih Api kecil yee Lailer….
  8. Setelah 5 minit, buka la penutup tuu Lailer, kacau kacau pelan jee.. biar ikan tak hancur, perasakan… camana.. sedapkaan… tu laaa apa akak cakap.. takde cili kering pun masih sedaap kaan….
  9. Siap dah.. Boleh pi hantar kat bakal mak mentua ko tu Lailer.. kang ni tem Jekfer nak makan malam.. jangan pula ko buka cite yang asam pedah ni masak guna serbuk cili tau lailer.. kang bakal mak mentua ko tu tak mau tumpang rasa pula 🤣🤣🤣.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah membuat asam pedas ikan kembung boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.