Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Asam pedas ikan kembung yang mana Lezat Untuk Keluarga di Rumah

Asam pedas ikan kembung.

Sedang mencari inspirasi resipi asam pedas ikan kembung khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun asam pedas ikan kembung yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari asam pedas ikan kembung, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Sekiranya hendak sediakan asam pedas ikan kembung sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, ciptakan asam pedas ikan kembung rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda boleh sediakan Asam pedas ikan kembung memakai 12 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Asam pedas ikan kembung:

  1. Menyediakan 2 ekor ikan kembung.
  2. Ambil 2 paket sambal tumis maggi.
  3. Menyediakan 2 biji bawang besar merah.
  4. Menyediakan 4 ulas bawang putih.
  5. Siapkan Segenggam asam jawa bancuh dengan secawan air.
  6. Menyediakan 4 tangkai daun kesum.
  7. Gunakan 1 inci belacan.
  8. Gunakan 1 biji tomato dibelah empat.
  9. Siapkan Sedikit kacang bendi.
  10. Gunakan minyak untuk menumis.
  11. Ambil 1 sudu besar garam.
  12. Siapkan Air secukupnya untuk kuah.

Langkah-langkah membuat Asam pedas ikan kembung:

  1. Ikan di belah perutnya dan dicuci bersih.kemudian kisar bawang merah dan putih hingga hancur.panaskan minyak.bila minyak sudah panas tumis bahan yang dikisar tadi.jangan lupa masukkan sekali pes sambal maggi dan belacan..
  2. Kacau hingga pecah minyak.kemudian masukkan air asam jawa.tambahkan air biasa untuk kuah secukupnya.bergantung sebanyak mana kuah yang kita nak.kemudian masukkan daun kesum dan garam..
  3. Biarkan mendidih,bila sudah mendidih boleh masukkan ikan.biarkan ikan masak..
  4. Kemudian barulah masukkan kacang bendi dan tomato.tunggu sehingga kacang bendi agak empuk.rasakan garam secukupnya.kemudian bolelah ditutup api.dah siap.selamat mencuba..

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah sediakan asam pedas ikan kembung boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.