Resipi Lezat

Idea Resipi Menyediakan Bubur Ayam Merah yang mana Sangat lazat Untuk Keluarga di Rumah

Bubur Ayam Merah.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi bubur ayam merah khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun bubur ayam merah yang sedap harusnya sih mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari bubur ayam merah, pertama dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mau sediakan bubur ayam merah yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu melayan khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal dalam mengolah bubur ayam merah siap dibuat. Anda dapat membuat Bubur Ayam Merah menggunakan 16 bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut langkah-langkah untuk sediakan hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan ke menyediakan Bubur Ayam Merah:

  1. Menyediakan 1 periuk bubur kosong (daripada 3 cawan beras).
  2. Ambil Ayam goreng.
  3. Siapkan 1 ekor ayam (potong kecil termasuk bahagian isi dada).
  4. Siapkan 2 sudu teh serbuk kunyit.
  5. Ambil 1 sudu teh garam.
  6. Gunakan Kuah.
  7. Gunakan 3 sudu besar cili kisar.
  8. Ambil 4 sudu besar gula (secukup rasa).
  9. Ambil 1/4 cawan kicap manis.
  10. Ambil 6 sudu teh garam (secukup rasa).
  11. Ambil 1 keping asam keping.
  12. Siapkan 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh air).
  13. Gunakan Bahan kisar.
  14. Siapkan 1 biji bawang besar.
  15. Menyediakan 3 ulas bawang bawang putih.
  16. Gunakan 1 inci halia.

Langkah-langkah sediakan Bubur Ayam Merah:

  1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit. Kemudian goreng separuh masak. Ketepikan..
  2. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak, masukkan gula supaya gula caramelised dan bahan tumis menjadi lebih gelap dan berkilat..
  3. Masukkan ayam dan asam keping. Masukkan air sehingga air ayam berendam. Kemudian tambahkan kicap. (Nak makan dengan bubur, memang buat kuah banyak).
  4. Masak dengan api sederhana sehingga ayam menjadi lembut dan kuah meresap pada ayam. Tambahkan bancuhan tepung jagung dan garam dan sesuaikan rasa. (Ayam jadi lembut macam ayam dalam kuah sizzling tu).
  5. Hidangkan bersama bubur kosong..
  6. Tips: 1)Tutup periuk dan masak ayam dengan api kecil sederhana sehingga ayam lembut. 2) Uchu memang tak suka letak sos tomato/sos cili/sos tiram untuk ayam masak merah yang dimakan bersama bubur kosong..

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu pasukan kami tunjuk pada sini. Harapan kami, telah di proses Bubur Ayam Merah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.