Resipi Enak

Idea Resipi Membuat Kuih Lopes Pulut Tok Aji yang mana Sempurna Untuk Famliy di Rumah

Kuih Lopes Pulut Tok Aji.

Sekali lagi mencari inspirasi resipi kuih lopes pulut tok aji khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kuih lopes pulut tok aji yang sedap betul punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kuih lopes pulut tok aji, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mau sediakan kuih lopes pulut tok aji yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan kuih lopes pulut tok aji rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, pinggan ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihat kami. Anda dapat sediakan Kuih Lopes Pulut Tok Aji menggunakan 12 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke menyediakan Kuih Lopes Pulut Tok Aji:

  1. Gunakan Bahan pulut : A.
  2. Ambil 2 cawan beras pulut.
  3. Ambil 2 1/2 cawan santan **.
  4. Menyediakan 1 sudu teh air kapur **.
  5. Gunakan 1/2 sudu teh garam halus**.
  6. Gunakan 1 helai daun pandan disimpul **.
  7. Gunakan Bahan sirap gula melaka/merah : B.
  8. Ambil 1 1/2 cawan gula merah cap bintang.
  9. Siapkan 5 sudu besar gula pasir.
  10. Gunakan 3 cawan air.
  11. Menyediakan 1 helai duan pandan disimpul.
  12. Gunakan 1/2 biji kelapa parut putih – dicampur secubit dua garam halus dan kukus sebentar supaya kelapa tak cepat basi.

Langkah-langkah sediakan Kuih Lopes Pulut Tok Aji:

  1. Cuci beras pulut toskan air, kemudian letak ke dalam loyang atau bekas tahan panas yang selesa..
  2. Masukkan bahan bertanda (**) dan kacau sebati dengan pulut, kukus 20 ke 30 minit atau hingga pulut masak..
  3. Sediakan apa-apa acuan bentuk bulat, saya guna tutup botol nutella, angkat pulut terus dimampatkan dengan sudu (guna sudu ye pulut panas) di dalam tutup nutella ni. Golek dengan kelapa, buat hingga pulut habis..
  4. Satukan semua bahan B di dalam periuk masak hingga mendidih..
  5. Cara hidangan, letak pulut dan siram sirap gula melaka/merah sedia dinikmati..

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan kuih lopes pulut tok aji boleh awak berlatih di rumah. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.