Resipi Lezat

Langkah Mudah Untuk Menyiapkan Gulai Lemak Pucuk Ubi Kulat Sisir yang mana Boleh Memanjakan Lidah Untuk Famliy di Rumah

Gulai Lemak Pucuk Ubi Kulat Sisir.

Sedang mencari inspirasi resipi gulai lemak pucuk ubi kulat sisir khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun gulai lemak pucuk ubi kulat sisir yang sedap betul memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari gulai lemak pucuk ubi kulat sisir, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya mahu sediakan gulai lemak pucuk ubi kulat sisir sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi melayan spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan gulai lemak pucuk ubi kulat sisir rumah sahaja. Kekal dibuat daripada yang sederhana, pinggan ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda dapat membuat Gulai Lemak Pucuk Ubi Kulat Sisir memakai 10 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa diperlukan dalam menyediakan Gulai Lemak Pucuk Ubi Kulat Sisir:

  1. Ambil 2 ikat pucuk ubi.
  2. Ambil 3 cawan kulat sisir.
  3. Gunakan 3 biji bawang merah.
  4. Gunakan 2 ulas bawang putih.
  5. Siapkan 10 biji cili padi.
  6. Gunakan 1/2 cawan air.
  7. Ambil 2 sudu besar serbuk kunyit.
  8. Siapkan 1 cawan santan pekat.
  9. Gunakan 2 sudu besar garam.
  10. Ambil Secubit serbuk perasa.

Jalan sediakan Gulai Lemak Pucuk Ubi Kulat Sisir:

  1. Hasil tuaian dari keliling rumah di kampung. Ada petai, pucuk gajus, pucuk ubi, kulat sisir dan limau nipis..
  2. Pucuk ubi direbus sehingga empuk. Buang air rebusan dan toskan..
  3. Kulat sisir dicuci bersih dan direndam. Kemudian dibuang akarnya dan ditumbuk kasar (bertujuan untuk lembutkan kulat tersebut).
  4. Bawang merah, bawang putih dan cili burung ditumbuk kasar. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama pucuk ubi dan kulat sisir. Masukkan air dan serbuk kunyit. Kacau sebati dan masak sehingga mendidih..
  5. Masukkan santan pekat. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Didihkan seketika. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😋.

Bagaimana? Mudah bukan? Macam itulah membuat gulai lemak pucuk ubi kulat sisir boleh awak buat di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.