Home Made

Resipi Syurbah Kawarek Baba Style (Sup Kaki Kambing) Betul-betul Sedap

Syurbah Kawarek Baba Style (Sup Kaki Kambing).

Sekali lagi mencari idea resipi syurbah kawarek baba style (sup kaki kambing) khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Kalau salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan malah tidak sedap. walaupun syurbah kawarek baba style (sup kaki kambing) yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari syurbah kawarek baba style (sup kaki kambing), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara membuat dan layanlah. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan syurbah kawarek baba style (sup kaki kambing) yang sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu begitu berkhidmat spesial.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, sediakan syurbah kawarek baba style (sup kaki kambing) rumah sahaja. Kekal dengan bahan sederhana, berkhidmat ini dapat memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Syurbah Kawarek Baba Style (Sup Kaki Kambing) memakai 23 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan ke membuat Syurbah Kawarek Baba Style (Sup Kaki Kambing):

  1. Gunakan 8 batang kaki kambing.
  2. Ambil 3 sudu besar serbuk rempah sup (sebarang jenama).
  3. Siapkan 1 peket sup bunjut (sebarang jenama).
  4. Ambil 3 ulas bawang putih di mayang.
  5. Siapkan 2 ulas bawang putih diketuk.
  6. Siapkan 2 inci halia muda diketuk.
  7. Menyediakan 2 inci lengkuas diketuk.
  8. Gunakan 4 cm kulit kayu manis.
  9. Menyediakan 1 kuntum bunga lawang.
  10. Siapkan 7 tangkai cengkih.
  11. Gunakan 5 biji buah pelaga (pelaga Hindi).
  12. Ambil 1/2 sudu kecil biji ketumbar ditumbuk atau (serbuk ketumbar).
  13. Menyediakan 1/2 sudu kecil lada hitam ditumbuk.
  14. Siapkan 1 pohon ketumbar.
  15. Siapkan 1 pohon daun sup dihiris halus.
  16. Ambil 1 pohon daun bawang dihiris halus.
  17. Ambil 3 biji cili padi di potong kecil-kecil.
  18. Menyediakan 2 biji limau nipis / limau kasturi utk perahan jus.
  19. Siapkan Garam secukup rasa.
  20. Gunakan Gula secukup rasa.
  21. Siapkan 1 kiub pati ayam.
  22. Gunakan 2 sudu besar minyak utk menumis.
  23. Gunakan 2 liter air.

Langkah-langkah sediakan Syurbah Kawarek Baba Style (Sup Kaki Kambing):

  1. Bersihkan kaki kambing, kemudian layurkan (bakar diatas api utk hilangkan sisa-sisa bulu yg ada) Setelah itu basuh & kikis bahagian yg agak-agak hangus dan bersihkan..
  2. Masukkan kaki kambing dan air ke dalam periuk tekanan dan rebus (35-45 minit) sehingga kaki kambing empuk..
  3. Panaskan kuali dengan minyak. Tumis bawang putih hingga wangi. Setelah itu masukkan serbuk rempah sup dan rempah-rempah. Tumis seketika..
  4. Bahan-bahan yg telah ditumis tadi di masukkan kedalam rebusan kaki kambing yg telah dimasak empuk. Masukkan rempah sup bunjut, bawang putih, halia & lengkuas yg diketuk, daun ketumbar hidup, kiub pati ayam, garam & gula secukup rasa. Masak sehingga kaki kambing empuk dan betul-betul lembut..
  5. Setelah masak, angkat sup kawarek dan hidangkan bersama hirisan daun sup & bawang serta cili padi yg dipotong kecil tadi. Taburkan sedikit bawang goreng & sedikit perahan jus limau nipis utk menambahkan keenakan & kelazatan sup kawarek. Selamat mencuba..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan kami, telah di proses Syurbah Kawarek Baba Style (Sup Kaki Kambing) yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu enak untuk keluarga/kawan atau menjadi inspirasi bagi anda yang mahukan perniagaan masakan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.