Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Menyiapkan Udang Kam Heong yang mana Sangat Sedap Untuk Famliy di Rumah

Udang Kam Heong.

Awak mencari idea resipi udang kam heong khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun udang kam heong yang sedap betul mempunyai wangian dan rasa itu boleh memprovokasi selera kita.

Ada sesetengah sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari udang kam heong, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, ke cara mengurus dan menyajikannya. Tidak usah pening Sekiranya hendak sediakan udang kam heong sedap dalam kediaman, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini boleh begitu berkhidmat khas.

Yang berikut ada sesetengah Petua dan cara praktikal yang boleh digunakan untuk memproses udang kam heong siap dibuat. Anda dapat membuat Udang Kam Heong memakai 17 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa terpakai ke membuat Udang Kam Heong:

  1. Ambil 500 gram udang (cuci bersih,toskan).
  2. Gunakan 3 camca besar rata tepung jagung.
  3. Siapkan 1 camca kecil KFC garam gunung Saji.
  4. Menyediakan 4 camca besar minyak masak.
  5. Gunakan 3 tangkai daun kari.
  6. Ambil 1/2 biji bawang besar (potong dadu).
  7. Ambil 3 biji bawang merah (potong dadu).
  8. Menyediakan 4 ulas bawang putih (cincang halus).
  9. Ambil 3 keping halia (hiris nipis memanjang).
  10. Menyediakan 1/2 peket kecil serbuk rempah kari ayam & daging Adabi.
  11. Ambil 2 camca besar sos cili Saji.
  12. Siapkan 2 camca besar sos tomato Saji.
  13. Gunakan 2 camca besar Sos Korea Adabi.
  14. Menyediakan 2 camca besar kicap masin Saji.
  15. Ambil 3/4-1 cawan air.
  16. Siapkan 1 camca besar gula merah.
  17. Ambil 2-3 camca besar air lemon.

Jalan sediakan Udang Kam Heong:

  1. Gaul udang hingga bersalut rata dengan tepung jagung dan garam gunung Saji.Perap sebentar..
  2. Panaskan minyak masak dalam kuali non stick.Goreng udang hingga berubah warna.Angkat,toskan..
  3. Dalam kuali yang sama tumis daun kari hingga naik bau.Masukkan potongan bawang besar,bawang merah,bawang putih cincang dan halia.Tumis hingga layu..
  4. Masukkan serbuk kari,kacau-kacau sebentar.Masukkan sos cili,sos tomato,sos korea,kicap lemak masin.Kacau hingga bercampur-rata..
  5. Masukkan air, gula merah dan air lemon.Masak hingga sedikit pekat..
  6. Masukkan udang dan perahan air lemon.Balik-balikkan,seimbangkan rasa.Tutup api,siap..

Terima kasih untuk membaca resipi itu pasukan kami tunjuk pada muka surat ini. Harapan tinggi kami, telah di proses Udang Kam Heong yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur pinggan itu sedap untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi inspirasi dalam perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.