Resipi Lezat

Bagaimana Cara Untuk Membuat Mi goreng basah yang mana Membuat anda meleleh Untuk Famliy di Rumah

Mi goreng basah.

Sedang mencari inspirasi resipi mi goreng basah khas? Jalan membuatmiliknya Sesungguhnya tidak mudah atau sukar. Sekiranya keliru proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun mi goreng basah yang sedap semestinya memiliki wangian dan cita rasa itu dapat memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari mi goreng basah, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan layanlah. Tidak usah pening Kalau mau sediakan mi goreng basah sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini bisa begitu berkhidmat khas.

Di bawah ini ada sesetengah cara mudah dan praktikal untuk membuat mi goreng basah siap dibuat. Anda dapat sediakan Mi goreng basah memakai 12 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Mi goreng basah:

  1. Ambil Mi kuning 1 paket (rm1.20).
  2. Ambil Bawang putih (3ulas)& bawang merah (1ulas je).
  3. Gunakan Fish ball dalam 6biji (bole letak fish cake klau suka dan nak).
  4. Ambil Sawi (xkisah banyak mana nk bbuh. Suka lebih letak lebih).
  5. Menyediakan Isi ayam ptong kecik2.
  6. Siapkan Taugeh (ikut jugak la nk letak banyak mana, tak suka tak yah bbuh).
  7. Menyediakan 3 sudu makan Kicap manis adabi.
  8. Gunakan 1 sudu makan Sos tiram.
  9. Ambil 1 sudu makan Sos cili.
  10. Menyediakan Air 3 cawan untuk 1 paket mi.
  11. Gunakan Garam.
  12. Ambil Secukup rasa.

Jalan membuat Mi goreng basah:

  1. Mula2 bermula dgn mi nya dlu, kena cuci dgn air bersih, kemudian mula la hiris isi ayam dan hiris fish ball serta sawi taugeh semua bahan mentah..
  2. Kemudian bawang putih dan bawang merah tu kena tumbuk tau, nak sedap sy mmg suka tumbuk bawang2 tu biar dia punya bau semerbakk..
  3. Ok mula menumiss, mula2 minyak sikit jee sebab mi tu dah berminyakk dalam 2 sudu makan jee, tumis bawang2 tadi smpai naik bau..
  4. Masukkan isi ayam dan kacau2 tumis2 smpai isi ayam masak warna pucat putih, kemudian masuk kan air. Ini tpulang pada akak2 adik2 tgk pada banyak mana mi nyaa. Klau 1 paket mi tu 3 cawan air..
  5. Stelah masukkan air, msuk kan la the rest bahan tadi. Mi nya, fish ball, sawi dan taugeh, kicap manis, sos tiram dan sos cili.
  6. Biar kan smpai mendidih dan kuah agak serap dan pekat sikit dan nampak mi agak kembang sikit mula letakkan garam dan perasa, klau letak awal2 td tkut masin sebab air banyak bila air dia mcm serap sikit dia jadi sedikit sja kuah nya tu sebab tu sy sarankan masuk last2 smbil2 tu bole rasa kemasinan dia ckup atau takk..
  7. Bila mi nya kembang elok bau pun naik,tutup api dapur dan mula hidangkan dgn bawang goreng, cili padi potong jgn lupaa air nya sirap ais 😅.

Terima kasih untuk menggunakan resipi itu kami tunjuk pada sini. Harapan tinggi kami, telah di proses Mi goreng basah yang mudah di atas dapat membantu anda mengatur makanan itu menarik untuk keluarga/kawan tidak juga menjadi idea untuk menjual makanan. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published.