Resipi Kerabu Suhun & Udang Rasanya sedap

Kerabu Suhun & Udang.

Sedang mencari inspirasi resipi kerabu suhun & udang khas? Jalan sediakanmiliknya Sesungguhnya tidak sukar dan tidak mudah. Sekiranya salah proses kemudian hasilnya akan berasa tidak sedap dan cenderung tidak menyenangkan. walaupun kerabu suhun & udang yang sedap harusnya sih punya wangian dan cita rasa itu mampu memprovokasi selera kita.

Banyak sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari kerabu suhun & udang, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengurus dan menyajikannya. Tak perlu pening Kalau mahu sediakan kerabu suhun & udang yang sedap dalam dimana saja kamu berada, kerana selagi anda tahu muslihat maka hidangan ini mampu menjadi berkhidmat khas.

Baiklah, kali ini kita mencuba, ayuh, kreasikan kerabu suhun & udang rumah sahaja. Kekal dibuat daripada sederhana, berkhidmat ini boleh memberi faedah untuk bantu mengekalkan badan yang sihatawak sekeluarga. Anda boleh sediakan Kerabu Suhun & Udang memakai 14 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Yang berikut langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan dan Perisa dibutuhkan dalam menyediakan Kerabu Suhun & Udang:

  1. Menyediakan 500 g suhun (direndam air panas sehingga lembut dan toskan).
  2. Ambil 100 g udang (dibuang kulit dan direbus).
  3. Menyediakan 2 batang serai (dihiris halus).
  4. Siapkan 1 biji tomato (buang biji dan dihiris nipis).
  5. Siapkan 1 labu bawang besar (dihiris nipis).
  6. Siapkan 4 ulas bawang putih (ditumbuk).
  7. Menyediakan 2 biji cili padi hijau (ditumbuk).
  8. Gunakan 2 biji cili padi merah (ditumbuk).
  9. Gunakan 5 sudu besar jus limau nipis.
  10. Siapkan 2 sudu besar sos ikan.
  11. Gunakan 5 sudu besar gula.
  12. Menyediakan 1 sudu kecil garam.
  13. Ambil 1/2 kuntum bunga kantan (dihiris halus).
  14. Menyediakan 2 tangkai daun ketumbar (dihiris halus).

Langkah-langkah membuat Kerabu Suhun & Udang:

  1. Untuk perasa, satukan bahan tumbuk dengan jus limau nipis, sos ikan, gula dan garam. Kacau rata sehingga gula hancur. Ketepikan..
  2. Satukan suhun, serai, tomato, bawang besar dan udang ke dalam mangkuk. Masukkan bahan perasa tadi dan gaul biar sebati..
  3. Masukkan pula bunga kantan dan daun ketumbar. Gaul rata. Siap!.

Apa khabar? Ia mudah? Macam itulah sediakan kerabu suhun & udang boleh awak berlatih di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya!

Tags: